Bedreigde wethouders en ambtenaren?

Vandaag werd ik gewezen op het stukje in gemeente propaganda blad Tubantia met de sensatie kop “Wethouders Hengelo bedreigd door nieuw afvalbeleid“. Daar schrok ik van en haastte me om op onze Facebook groep te verklaren dat Afvalloos Hengelo nadrukkelijk afstand neemt van dreigementen en geweld en dat is uiteraard ook zo, maar na het lezen van wat ik niet anders kan omschrijven als broddelwerk van Tubantia, wil ik hier wel even mijn kijk op de zaken over kwijt en waar kan ik dat beter doen dan op de website waar het over gaat; afvallooshengelo.nl. Dus, zonder verder gedraal, gaan we daar aan beginnen. U bent zover? Dan gaan we beginnen!


Mis niets meer en abonneer u op onze nieuwsmail!
Feiten en fictie

Tubantia schrijft:

“De meest recente bedreiging komt voor rekening van afvalwethouder Bas van Wakeren (ProHengelo). Aanleiding was een verhaal in deze krant waarin de bestuurder aankondigt streng te gaan optreden tegen ‘hufterige afvaldump’, door middel van fors hogere boetes of cameratoezicht.”

Het bewijs hiervoor is een screenshot van een berichtje op Twitter, deze:

Zoals u kunt lezen wordt hier door Leo Janssen een fictieve situatie geschetst waarbij van Wakeren dus zelf actief gaat staan filmen om afval dumpers in de kraag te vatten en te beboeten. Fictie, geen daadwerkelijk feit. Daarop komt dus de even fictieve reactie van Willem Meijerink dat deze er dan ook zal staan om hem een knuppel in de nek te leggen.

Dat beste mensen is geen dreigement, dat is een fictief verhaaltje en iedereen met 1 hersencel meer dan een koe(waar de journalisten van Tubantia blijkbaar niet bij horen) snapt dat het hier geen realiteit betreft. Wie denkt dat een wethouder daadwerkelijk met een camera waar dan ook gaat staan filmen, die heeft denk ik een heel ander probleem…

De gemeente overweegt aangifte lees ik. Nou, daarbij wens ik ze veel succes en ik hoop voor ze dat de zitting van de rechtszaak zal plaatsvinden in de Efteling want dat is de enige plek die ik kan bedenken waar een dergelijke zaak kans van slagen zou hebben.

Uiteraard heeft het gemeente pulp blad Tubantia nog meer zaken overgetypt zonder de kern te onderzoeken en schrijft vervolgens:

“De gemeente zegt dat de bedreigingen komen van een kleine groep mensen. „Ze uiten zich vooral op sociale media waarbij af en toe de fatsoensnormen worden overschreden”, aldus een woordvoerder. Bij oud-wethouder Marcel Elferink, die in het vorige college verantwoordelijk was voor afval, werd gedreigd afval in zijn tuin te dumpen. Er is toen geen aangifte gedaan, wel heeft Elferink stadstoezicht ingeschakeld. Tijdens een inloopavond, waarbij inwoners werden bijgepraat over het nieuwe afvalsysteem, moesten beveiligers worden ingeschakeld omdat volgens de gemeente vooraf sprake was van ‘een dreigende situatie’. Op die avond is verder niets voorgevallen.”

Die laatste zin zegt het al helemaal er gebeurde helemaal niets. Het enige wat bovenstaande dan ook bewijst is dat de gemeente doodsbenauwd is voor de eigen burgers omdat ze heel goed weten dat er geen draagvlak is en een groot deel(zo niet de meerderheid) flink over de zeik is van hun beleid en in hun paranoia zien ze spoken die er domweg niet zijn. Wel zal die overbodige beveiliging wel weer een bom duiten hebben gekost, maar daar hoor je Tubantia dan weer niet over(Iets met de hand die je voedt en zo).

De oproep zoals Tubantia het noemt om het afval destijds in de tuin van Marcel Elferink te dumpen kwam overigens van mij, en was ook geen oproep maar een reactie op de dramatisch stijgende afval dump in Hengelo tijdens een discussie in onze Afvalloos Hengelo groep. Mijn letterlijke woorden: “Als je dan toch afval gaat dumpen doe het dan bij Elferink in de tuin, dat is pas een statement. Dat is geen dreigement, dat is een opmerking en een opinie dat om je mening kracht bij te zetten je dat beter kan doen dan het dumpen waar de gewone burgers er last van hebben. Dat classificeert in mijn boekje overigens onder de noemer ludieke actie, en staat wat mij betreft mijlenver af van een dreigement. Ook verbaast het me dat voor publicatie van dit stuk in Tubantia ik niemand heb gesproken voor hoor en wederhoor zoals gebruikelijk is bij goede journalistiek.

Bedreigde ambtenaren

De gemeente courant schrijft:

“Twente Milieu heeft vorig jaar melding gedaan bij de politie nadat op Twitter een medewerker van de afvalinzamelaar fysiek werd bedreigd. Tot een aangifte is het niet gekomen. „De politie pakte het serieus op. Het lag vast en dat gaf onze medewerkers een prettig gevoel, voor als er iets zou gebeuren”, aldus een woordvoerster.”

Hoewel ik het niet zeker weet, meen ik dat het hier gaat om Bas Assink, die al meerdere malen heeft verkondigd bedreigd te zijn. Ik heb hem evenveel malen verzocht om de details zodat ik actie kan nemen tegen de leden die het doen in onze groep, omdat we dat uiteraard niet tolereren en telkens wanneer ik dat deed werd het oorverdovend stil aan de zijde van de heer Assink. Ook hebben wij nooit iets vernomen van de politie hieromtrent, dus een onderzoek is er niet geweest tenzij het gaat om iets buiten de afvalloos Hengelo groep. Dat kan, maar dat is dan gelijk een sterk signaal dat de groep een stuk groter is dan het kleine groepje mensen waar de staats courant Tubantia naar verwijst.

Tot slot

Afvalloos Hengelo uit geen dreigementen in de werkelijke zin van het woord. Deze zijn namelijk zinloos en dragen niets bij aan een beter beleid, wel aan een slechtere verstandhouding die om te beginnen al niet optimaal is door de onbetrouwbaarheid van de gemeente.

Echter, ambtenaren, wethouders, raadsleden die betrokken zijn bij het afval wanbeleid van de gemeente moeten wat ons betreft niet zeuren over met naam genoemd worden. Wanneer je de inwoners van Hengelo willens en wetens schoffeert op alle mogelijke manieren, verlies je wat ons betreft het recht op anonimiteit. Jullie zijn de veroorzakers en mogen daarom met naam en toenaam aan de schandpaal voor wat jullie onze stad aandoen!