Dus u bent tegen het dumpen van afval…

Het dumpen van afval, we zien het veel in Hengelo, en wat veel erger is er zit een dramatische stijgende lijn in. Het komt vaker voor en ook in grotere hoeveelheden. Mensen spreken er schande van en dat is logisch. Minder logisch is het echter dat er automatisch met de vinger naar de afval dumpers in kwestie wordt gewezen, maar er zelden of nooit naar de onderliggende oorzaken wordt gekeken. Laten we dat in dit artikel eens wel doen.


Mis niets meer en abonneer u op onze nieuwsmail!
Afval dumpen is asociaal, maar wordt uitgelokt door een asociaal systeem.

Voor 2015, voor DIFTAR en lang voor omgekeerd afval inzamelen, zag je het weinig. Bij de intrede van DIFTAR steeg het dumpen van afval explosief en dat is een interessant gegeven, want dat geldt niet alleen voor Hengelo maar voor alle gemeenten die DIFTAR hebben ingevoerd. Hiervan is bijvoorbeeld de afval dump in Enschede het beste voorbeeld, want hoewel Hengelo een goede tweede is, spant deze gemeente de kroon wanneer het aankomt op afval dumpen. DIFTAR is namelijk in alle gemeenten geïntroduceerd als een middel om de “vervuiler”te laten betalen, maar dat is niet wat er in de praktijk gebeurd.

De vervuiler wie is dat?

Is de burger die zijn afval weggooit de vervuiler? Of is het de fabrikant van de producten die deze burgers geen keuze geeft.? Laten we wel wezen, in de supermarkt heeft u geen enkele keuze voor wat betreft hoe de artikelen en levensmiddelen die u nodig heeft zijn verpakt. Toch betaald u ervoor als de vervuiler onder het DIFTAR systeem. Is dat eerlijk, is dat werkelijk de vervuiler betaald? Of betalen wij zo voor de werkelijke vervuiler. Ik denk dat laatste, en met mij denken veel mensen dat.

De echte vervuiler betaald nooit

De werkelijke vervuilers, de producenten krijgen weliswaar een zogeheten verpakkingstax opgelegd, maar deze berekenen ze gewoon door in de kostprijs. Dat betekend dat de werkelijke vervuilers nooit betalen. Wij betalen dubbel voor deze vervuilers, eenmaal bij de aankoop van het product en nogmaals wanneer we ons afval weggooien/wegbrengen. Veel mensen zien dit oneerlijke systeem en dan is het niet vreemd dat een groeiend percentage klaar is met uitgebuit te worden en het afval gewoon gaan dumpen. Niet netjes, maar zeker wel te begrijpen.

Grofvuil

We zien ook dat meer en meer afval wat kan worden geclassificeerd als grof vuil naast de containers en bij de milieu eilanden opduikt. Ook dat is prima te verklaren door de ontwikkeling dat er dik voor betaald moet worden bij Twente Milieu. Naast hoge voorrij kosten als het moet worden opgehaald is slechts de eerste 50 kilo die u wegbrengt gratis, wat voorheen 300 kilo was. Ook hierdoor ontstaat onvrede en zal bij een percentage van de meer actie bereide inwoners een knop om gaan en dat zien we terug in de vorm van het dumpen van grof vuil.

Verzet

Tegen DIFTAR, omgekeerd afval inzamelen en de kosten voor het wegbrengen/laten ophalen van grof vuil is veel verzet geweest. Petities, enquêtes, en vele insprekers tijdens de daarvoor bestemde politieke markten hebben dat wel duidelijk gemaakt. Wanneer de gemeenteraad en college doof en blind blijven voor deze acties, is verzet het enig resterende middel dat de burgers nog rest. Een groot deel van de afval dump die we heden ten dage zien kan daar ook aan gelinkt worden. Opnieuw, niet netjes, wel te begrijpen.

Conclusie

Afval dump is een frustrerend fenomeen, dat wordt veroorzaakt door de introductie van DIFTAR en omgekeerd afval inzamelen. De gemeente wist dat ook van tevoren en heeft daar in 2017 een extra budget van € 660.000 euro voor gereserveerd. Hiermee kunnen we concluderen dat het beleid van de gemeente grote aantallen nieuwe generaties van afval dumpers produceert, mensen die dat in andere situaties nooit zouden hebben gedaan.