Geen referendum

Aangezien het nieuws al in de media heeft gestaan bij RTV-Oost en gemeente verlengstuk Tubantia, ga ik er vanuit dat u reeds weet dat we het benodigde aantal ondersteuningsverklaringen niet hebben gehaald. U wilde blijkbaar geen inspraak over het afvalbeleid in Hengelo. U wilde niet uw zegje doen over de dramatisch gestegen afval dump, de zin en onzin van afval scheiden, de belachelijke tarieven van de woeker container en er is een breed draagvlak voor omgekeerd afval inzamelen. Gelooft u het? Wij niet, en daar hebben wij zeer goede redenen voor.


Mis niets meer en abonneer u op onze nieuwsmail!
Volgens de gemeente zijn er in totaal 1422 verklaringen binnen gekomen, iets wat wij aan gemeente zijde niet kunnen controleren. Toch zou dat broodnodig zijn want onze eigen statistieken geven iets heel anders aan. Echter, moeten wij het voor nu doen met de slager die haar eigen vlees keurt en dat terwijl we sterke aanwijzingen hebben dat er op z’n minst zaken heel erg mis zijn gegaan. Dat alles gaan we in deze verklaring van A tot Z uiteen zetten, waarna u zelf een oordeel mag vellen.

Alles wat tegen kon zitten zat ook tegen

Allereerst waren er natuurlijk de perikelen van de heer van Essen, die het bijltje er bij neergooide en door zijn gedrag ervoor heeft gezorgd dat er tijdens de inleidende fase slechts 714 ondertekende verklaringen zijn ingediend. Dat hadden er veel meer kunnen zijn als wij(Afvalloos Hengelo, Lokaal Hengelo en de PVV Hengelo) mee hadden gedaan met de promotie vanaf de start, maar dat wilde de heer van Essen niet we moesten ons erbuiten houden, wat we respecteerden en wat ons vervolgens werd verweten door diezelfde meneer van Essen die er vervolgens het bijltje bij neergooide en ons nogmaals een volle week tijdverlies opleverde. Eddy bedankt!

Ten tweede was de informatievoorziening van de gemeente een ramp. We kregen slecht mondjesmaat gegevens over de verklaringen binnen meestal eens in de 1 of 2 weken waardoor niet tijdig gecorrigeerd kon worden met de lopende promoties, we vaarden blind en moesten maar hopen dat het effect was wat het wezen moest. Bij landelijke referenda en petities is dat live in real time te volgen. Ook werd er vanuit de gemeente vrijwel geen ruchtbaarheid aan gegeven en was de pagina slecht te vinden op de gemeente website en ook enkele dagen onbereikbaar.

Ten derde waren er DDOS aanvallen op DigiD waardoor deze uit de lucht was tenminste voor 4 volle dagen waar wij van weten. We hebben het vermoeden dat er nog veel meer mis ging bij het indienen van de verklaringen aan de kant van de gemeente zoals u hier kunt lezen.

Ten vierde was wederom dankzij de haast van de heer van Essen de timing voor het referendum totaal verkeerd waardoor de tweede fase midden in de vakantieperiode viel wat het een nog grotere uitdaging maakte en om het nog wat erger te maken midden in een hittegolf waardoor mensen echt geen verklaring op het stadskantoor gaan inleveren en mensen die dat wel deden kregen te maken met ambtenaren die zogenaamd van niets wisten en sommigen werden zelfs verzocht later maar eens terug te komen! Ontmoedigingsbeleid pur sang!

Tot slot was er de media, waarbij met name Tubantia die zichzelf toch het regionale dagblad noemt, maar bewust volledig tekort schoot in de informatievoorziening door tot drie maal toe te weigeren bij de artikelen over het referendum een link naar de pagina op de gemeente site te plaatsen, zogenaamd om onpartijdig te zijn kregen we te horen(Ik, Willem Meijerink en ook Eddy van Essen tijdens fase 1), maar dat is een doorzichtige smoes waar niemand intrapt. Met een link naar de pagina geef je namelijk geen voorkeur aan maar slechts de benodigde informatie aan de lezers die wel willen tekenen zodat ze weten waar ze moeten zijn. Tubantia wilde niet of mocht niet van, de hand die haar voedt

Een wonder

Al bovenstaande in acht genomen mag het een klein wonder heten dat we zoveel verklaringen hebben weten op te halen, en het zouden er in werkelijkheid veel meer moeten zijn. Wanneer we in acht nemen dat er meer dan 1024 kliks naar de gemeente pagina zijn geweest vanaf AfvalloosHengelo.nl er meer dan 7000 flyers zijn verspreid door Lokaal Hengelo en nog eens 3000 door ons. Tel daarbij op 3200 mails naar ondertekenaars van de petitie voor behoud van de grijze afval container en iedereen met enig logisch denkvermogen weet dat de uitkomst van 1422 verklaringen niet kan kloppen. Inmiddels bereiken ons ook berichten dat mensen die hebben geprobeerd te tekenen na een geslaagde inlog middels DigiD niet het formulier kregen maar een 404 file not found pagina. Ik probeer nog in kaart te brengen hoeveel het er zijn. Ook krijgen we meldingen van certificaat errors van mensen die via hun smartphone wilden ondertekenen ook dit onderzoeken we nog.

Tot slot

Ik wil bij deze iedereen bedanken die succesvol een verklaring heeft ingediend en iedereen die dat heeft geprobeerd. Die laatste wil ik graag een beroep op doen om u in ons volgende artikel te melden waar we middels een peiling in kaart gaan brengen hoe vaak het indienen van een verklaring mislukte en waarom.

Ik wil vooral Lokaal Hengelo bedanken voor de steun en het verspreiden van meer dan 7000 flyers!!! En ook de PVV Hengelo die ons ondersteunde bij de online promoties. Heel erg bedankt allemaal!

Wie denkt dat de strijd nu gestreden is komt bedrogen uit. Willem heeft reeds een klacht bij de gemeente ingediend en ook ik bereid een klacht voor die iets meer gedegen zal zijn en onderbouwd. Ook gaan we verder met onze acties voor een beter afvalbeleid in Hengelo waarover u binnenkort meer gaat lezen op deze website.

Wordt Vervolgd!