Goedkoop van je Afval af? Hier is hoe dat zou kunnen!

Na de laatste perikelen van de gemeente en Propaganda blad Tubantia is het ons duidelijk dat we met debat en procedure er niet gaan komen om een beter afvalbeleid te realiseren in Hengelo. Wat dan nog rest is activisme en protest. Gefeliciteerd burgemeester Schelberg u heeft met uw acties zojuist de verharding bewerkstelligd die u claimt te willen bestrijden.


Mis niets meer en abonneer u op onze nieuwsmail!
Hoe kom je van een afval beleid af dat niet deugd, niet duurzaam is en oneerlijk is, wanneer de gemeente in kwestie het koste wat het kost door onze collectieve strotten wil rammen? Daar is maar 1 antwoord op en dat is door het onbetaalbaar te maken. Een methode is onze volledig legitieme “maak ze gek” actie, waarbij we gebruik maken van de dramatisch gestegen afval dump en het systeem te overbelasten door het consequent te melden. Dit zorgt voor achterstanden en hoge kosten voor het opruimen aan de kant van de gemeente. Doel is hierbij om deze kostenpost dermate hoog te krijgen dat deze niet meer te verhalen is op de inwoners zonder dat er een protest op grote schaal uitbreekt. Iets waar de gemeente als de dood voor is, getuige hun acties om boze inwoners de mond te snoeren onder dreiging van aangiftes en/of rechtszaken.

Burgerlijke ongehoorzaamheid

Een andere sterk middel om de kosten op te drijven zou een stukje burgerlijke ongehoorzaamheid kunnen zijn. Namelijk, gewoon de oracs niet gebruiken. In plaats daarvan zouden de overige containers voor PMD, GFT en Papier kunnen worden gebruikt. Het principe is heel eenvoudig; wanneer deze zijn geleegd gebruikt u ze eerst door op de bodem 1 a 2 60 liter zakken restafval te plaatsen, en stort vervolgens het afval waar de bak voor is bedoeld er bovenop, bij voorkeur los zonder zak. Controleurs kunnen niet diep genoeg in de containers rommelen ter controle en wanneer het eenmaal in de vuilniswagen zit is het te laat. zo kunt u goedkoop of zelfs gratis afkomen van maximaal 300 liter restafval per maand. Een prima alternatief dus voor hen die een keuze woeker container niet kunnen betalen! Indien u bang bent dat u hierdoor niet voldoende ruimte over heeft voor PMD, GFT of papier afval, kan een container pers uitkomst bieden. Een eenmalige aanschaf van € 29,99 euro zorgt ervoor dat er tot 50% meer afval in de containers gaat. Het spreekt voor zich dat het dan tevens vrijwel onmogelijk is geworden de zakken restafval op de bodem nog te ontdekken!

Toch is het van belang u in te dekken. Laat in de zakken restafval geen zaken achter met NAW gegevens. Maak er een gewoonte van papier en karton door een versnipperaar te halen. Deze zijn al verkrijgbaar vanaf €9,99 bij de Lidl(webshop) maar ook op plekken als Bol.com e.d. Deze kleine investering betaalt zichzelf terug omdat het de pakkans minimaliseert en daarmee boetes voorkomt maar ook omdat er zo veel meer papier in de containers past.

*Zoals u weet keuren wij afval dump niet goed, maar begrijpen we het wel. Daarom vinden wij het van belang te wijzen op het feit dat bovenstaande methodes ook werken om de pakkans bij afval dump te verkleinen. Met andere woorden vernietig in alle gevallen NAW gegevens door consequent een versnipperaar te gebruiken.

Toch betrapt?

Indien u toch betrapt wordt op bovenstaande, is het verstandig een boete altijd voor laten komen, want ten eerste heeft de gemeente de scheidingsplicht en niet u als inwoner maar ook is het aan de gemeente om te bewijzen dat het gevonden afval daadwerkelijk van u afkomstig is. Zonder naw gegevens(al dan niet met dank aan de versnipperaar) is het altijd aannemelijk te maken dat u dit niet zelf heeft gedaan. Na het bestuderen van 17 soortgelijke zaken in Nederland waarbij de inwoner  vrijuit ging, was dat de reden: het is niet hard te maken dat u daadwerkelijk de overtreder bent. Overigens is de kans dat u een dergelijke rechtszaak wint 98% er zijn bijna geen gevallen waarbij de gemeente wel in het gelijk werd gesteld.

Bedrijfscontainers

Een andere en volledig legitieme manier om van het afval wanbeleid in Hengelo af te komen is u in te schrijven bij de kamer van koophandel(kvk) als eenmanszaak. Hierdoor mag u een bedrijfscontainer huren en deze zijn goedkoper dan de Otto, maar ook de oracs. Ook dit doet een stevige bijdrage aan het niet gebruiken van de oracs en iedere klik die de gemeente niet krijgt is een kosten post. Dit is dan ook wat ons betreft het middel dat de voorkeur geniet om het systeem van de gemeente onbetaalbaar te maken.

Hoogbouw

We weten dat hoogbouw geen GFT kan scheiden en hiermee dus onredelijk worden belast omdat ze dit als restafval weg moeten gooien. Dat is oneerlijk en ook hier kan een stukje burgerlijke ongehoorzaamheid uitkomst bieden. GFT is doorgaans organisch en kan daardoor vrijwel vloeibaar gemaakt worden met behulp van een goede blender, waarna het gewoon door het toilet kan worden gespoeld. Dat scheelt weer een trip naar een orac, en € 1,20 in de portemonnee. Een blender heeft u al vanaf € 24,95 bij de Lidl en deze is prima voor dit doel!

Disclaimer:

Met dit artikel zeggen we uiteraard geenszins dat iedereen maar illegale acties moet gaan ondernemen, dat is voor ieders eigen rekening. Wat we wel doen middels dit artikel is diegenen die het wel overwegen handvatten geven om dit goed te doen, en zonder overlast voor de rest van de inwoners te veroorzaken, want we begrijpen het wel. Zouden voldoende ontevreden inwoners eindelijk de handschoen oppakken en in verzet komen tegen het wanbeleid van de gemeente vinden wij het van belang deze inwoners voldoende middelen te geven zich te beschermen tegen deze gemeente.

De mogelijkheden zoals hierboven beschreven hebben allen als voordeel dat alleen de gemeente er last van heeft, het levert geen overlast op voor de inwoners van Hengelo waardoor het te prefereren is ten opzichte van het dumpen van Afval.

Wanneer rede en debat geen optie meer is door de onredelijkheid van de gemeente en leugen op leugen en list op list wordt gestapeld om het wanbeleid door te drukken, wordt verzet een morele plicht!