Lekker aan het afval scheiden?

Bent u zo’n tiepje wat zich met hart en ziel heeft gestort op het scheiden van afval? U heeft tig bakjes voor allerlei soorten troep in uw huis staan, want voor het milieu moet je nou eenmaal wat over hebben? Zo ja, dan adviseer ik u vanaf hier niet verder te lezen, om de teleurstelling van de harde realiteit te voorkomen.


Mis niets meer en abonneer u op onze nieuwsmail!
Wist u dat…

Wist u dat het merendeel van het plastic dat u scheidt gewoon in de verbrandingsoven eindigt? Dat komt omdat men het gerecycled plastic aan de straatstenen niet meer kwijt kan. Dat komt vooral omdat landen als China het niet meer willen hebben(link), maar het gebeurd ook wanneer het gescheiden PMD niet in doorzichtige zakken wordt aangeleverd. De regel is dat indien ze niet kunnen zien wat er in de zak zit deze in de oven gaat. Dit om te voorkomen dat ladingen PMD afval worden afgekeurd(Wat alsnog steeds vaker gebeurd vanwege de versmering wat een uitwas is van omgekeerd afval inzamelen en DIFTAR).
Kortom, uw harde afval scheidingswerk gaat letterlijk in (vervuilende) rook op!

En wist u ook dat al die bronscheiding vrijwel niets uithaalt voor het milieu? Er is wel een kleine winst bij de reductie van CO2-uitstoot(link). Veel is het helaas niet, slechts 0,1 tot 0,15 procent. Een druppel op de gloeiende plaat dus, vooral als u het gaat vergelijken met echte milieuvervuiling, zoals de uitstoot van fijnstof van die vette BMW van Jesse Klaver of de vliegtuig tripjes van onze ministers voor het zoveelste staatsbezoek. Met andere woorden bron scheiden zet geen zoden aan de dijk, zal ook geen zoden aan de dijk gaan zetten, het is een “feel good” fabeltje geïntroduceerd door (Lokale) overheden om beleid door te drukken dat anders nooit zou worden geaccepteerd(Minder service, meer betalen.)

Maar u doet het voor het geld?

Ja maar PMD gescheiden inleveren is gratis, is een veelgehoord argument om het toch te doen. Helaas, ook deze illusie zal spoedig worden doorgeprikt, want PMD kan slechts gratis worden opgehaald dankzij de steun van de landelijke overheid in de vorm van subsidie, en deze subsidie wordt komend jaar al drastisch gereduceerd tot bijna niets, om daarna volledig te verdwijnen. Wie denkt u mogen dan op gaan draaien voor de gestegen kosten?

Conclusie

Bronscheiden van PMD is een zinloze verspilling van tijd, een feel good illusie zonder degelijke basis in de realiteit.