We zijn met list en bedrog een illusie aangepraat.

Toen eind 2016 het omgekeerd afval inzamelen werd aangekondigd, werd het gebracht als een noodzakelijke stap voor de toekomst met eigenlijk alleen maar voordelen. We zouden minder restafval produceren want bijna alles is te recyclen, het zou goedkoper zijn en het was veel beter voor het milieu. Dat alle genoemde zaken propaganda leugens zijn, dat hebben wij destijds meermaals aangetoond, maar het is niet verkeerd om dat nogmaals te doen omdat veel mensen nog steeds denken dat bovenstaande propaganda praatjes op waarheid berusten. Dus punt voor punt:


Mis niets meer en abonneer u op onze nieuwsmail!
Er wordt niet minder rest afval geproduceerd

Restafval verdwijnt niet simpelweg omdat je moet gaan leuren met een zakje naar een container. Wat het wel doet is in andere afval stromen terechtkomen. Zo nemen veel mensen die ook een KvK inschrijving hebben een bedrijfsafval container en gaat alle afval daar in. Dit wordt niet meegenomen in de cijfers, maar daarmee is het uiteraard niet verdwenen. Restafval verdwijnt ook in de andere afvalstromen. PMD wordt hierdoor van een steeds slechtere kwaliteit en het grootste deel verdwijnt alsnog in een verbrandingsoven. Overigens niet alleen vanwege de kwaliteit maar vooral door de kwantiteit, men kan het aan de straatstenen niet meer kwijt. Ook komt restafval terecht in andere containers waarvan vooral de textiel containers een zeer tastbaar voorbeeld zijn, maar ook PMD en GFT containers zijn er zeker niet vrij van.

Conclusie: Dat er minder restafval wordt geproduceerd is een illusie die wordt ingezet als propaganda praatje om een inferieur systeem door te drukken

Omgekeerd afval inzamelen is niet goedkoper

Hier kunnen we kort over zijn. We hebben destijds de test meermaals gedaan en toen ook onomstotelijk bewezen dat een volle Otto goedkoper is dan € 1,20 betalen per klik en daarmee aangetoond dat het rekensommetje van Twente Milieu en de gemeente domweg propaganda is. Als je dan in overweging neemt dat de € 1,20 per klik bij lange niet afdoende is om de kosten te dekken, weet je ook dat het alleen maar duurder zal worden.

Omgekeerd inzamelen is slechter voor het milieu dan het gebruik van de Otto

Ten eerste kan er natuurlijk nooit sprake zijn van een duurzaam systeem als datzelfde systeem miljoenen plastic zakjes per jaar in het milieu introduceert die er bij het gebruik van de Otto voor rest afval nooit geweest zouden zijn. Maar ook het feit dat door de verkeerde plaatsing van de ondergrondse restafval containers, mensen gewoon de auto pakken om een aantal zakjes per keer weg te gooien, dus in plaats van een vuilniswagen om de zoveel dagen rijden er nu meerdere elke dag van de week,en daar komen dan de wagens die de orac’s komen legen nog bij.

Tel daar bij op dat bron scheiden van plastic altijd slechter is voor het milieu dan na scheiden, en ook nog eens veel duurder en het zal iedereen duidelijk zijn dat ook dit argument niet overeind kan blijven. Omgekeerd afval inzamelen is duurder, slechter voor het milieu, niet duurzaam en restafval verminderd er niet door.